Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Click
Anul şi data apariţiei: 11/07/2011
Tematica: conflictul romi-primăria Baia Mare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Cosmin Carp
Titlul articolului: 300 de milioane de lei zidul anti-ţigani
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.click.ro/news/national/milioane-lei-zidul-anti-tigani_0_1210079130.html


Nu mai e cale de întoarcere! Deja s-a turnat fundaţia şi a început construcţia la gardul care va îngrădi blocurile 46A şi 46B, de pe strada Horea, din Baia Mare, unde locuiesc familiile de ţigani. O căruţă de bani se va cheltui pentru această construcţie.

Zidul de beton de pe strada Horea care a stârnit atâtea discuţii va fi gata în scurt timp. Construcţia va avea 1,8 metri înălţime şi peste 80 de metri lungime, iar costurile vor atinge suma de 300 de milioane de lei vechi.

„Dacă totul va decurge normal, sper ca să inaugurăm gardul la mijlocul acestei săptămâni ", a spus, ieri, Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare. Acesta a mai spus că indiferent de părerile reprezentanţilor rromilor, zidul se va construi.

Marian Mandache, coordonator programe drepturile omului din cadrul Asociaţiei „Romani Criss" nu vede cu ochi buni construcţia.

„Am văzut oameni care nu erau de acord cu acest zid, dar le era teamă să-şi expună punctul de vedere", a spus Mandache. Nici reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu trec cu vederea ridicarea gardului.

Aceştia sunt hotărâţi să cheme Primăria în faţa instanţei dacă se dovedeşte că băimărenii din cele două blocuri sunt discriminaţi. „După ce va fi construit vom analiza cauza şi se poate ajunge chiar şi în instanţă", spune Asztalos Csaba, preşedintele CNCD.

Locatarii din blocul Horea 46B nu îşi doresc acest zid. „Va fi la fel ca şi la puşcărie. De ce nu ne zic din start şi câţi ani ne dau? Eu cred că acest zid nu va face altceva decât să ascundă care este condiţia noastră socială şi nu cred că este construit pentru protecţia rromilor, cum zic reprezentanţii municipalităţii", a spus locatarul Alexandru Bonta (48 de ani) din blocul Horea 46B.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.